در حال بارگذاری ...
  • جهت استفاده از ابزارک اوقات شرعی در سایت یا وبلاگتان اینجا کلیک کنید

  • اثرات نامطلوب کشت برنج بر تولید گندم

    در استان گلستان پس از برداشت گندم، برنج در سطح قابل توجه کشت می شود. در اراضی دشت و میان دشت استان گلستان عمومابرداشت گندم از اوایل خرداد شروع و تا حدود 20 خرداد به پایان می رسد.

    مقدمه

    در استان گلستان پس از برداشت گندم، برنج در سطح قابل توجه کشت می شود. در اراضی دشت و میان دشت استان گلستان عموما برداشت گندم از اوایل خرداد شروع و تا حدود 20 خرداد به پایان می رسد.

    در برخی از سالها بعلت نامساعد بودن شرایط آب و هوا، برداشت گندم تا اوایل تیرماه ادامه می یابد. پس از برداشت محصول گندم، بلافاصله آماده سازی زمین برای انتقال نشا شروع می شود. بنابراین آماده سازی زمین جهت کشت نشا و عملیات انتقال نشا به زمین اصلی از حدود 10 خرداد ماه شروع و تا اواخر تیر ماه و گاهی تا اوایل مرداد ماه ادامه پیدا میکند.

    در منطقه بعلت تاثیر بسیاری از عوامل محیطی و زراعی در بیشتر سال ها انتقال نشا به زمین اصلی با تاخیر صورت می گیرد. برنج در طول فصل رویش دچار تنش های گرما و کم آبی و خسارت آفات و بیماری بلاست می شود. به همین علت تولید شالی در هر هکتار بین 3 تا 5 تن در نوسان می باشد. برداشت برنج تابستانه از اوایل مهرماه شروع و بسته به تاریخ کاشت و شرایط محیطی تا اوایل آذر ماه ادامه پیدا می کند.

    خاک مزرعه پس از برداشت شالی در حالت اشباع از رطوبت می باشد و بنابراین بسته به بافت خاک و شرایط آب و هوا مدتی طول می کشد تا زمین مساعد برای شخم زدن و آماده سازی برای کشت گندم گردد. در بیشتر سالها با شروع باران های پاییزه و تدوام آن زمان مناسب برای آماده سازی زمین فراهم نمی شود و در نتیجه آماده سازی زمین در شرایط نامناسب و کشت گندم با تاخیر زیاد انجام می گیرد و مشکلات ذیل را برای گندم بوجود می آورد.

    1-در کشت با تاخیر، بذر گندم در محیط سرد و مرطوب قرار می گیرد و سرعت جوانه زنی آن کاهش می یابد و تلفات زیادی در بذر و گیاهچه گندم بوجود می آید.

    2-در اثر شخم و دیسک زدن در رطوبت زیاد خاک، کلوخه های بزرگ تشکیل می شود و چون اندازه این کلوخه ها بزرگتر از اندازه بذر هستند. امکان تماس بذر با خاک خیلی کاهش می یابد در نتیجه مزرعه گندم سبز غیر یکنواخت را دارد. بذور سبز شده در زیر کلوخه های بزرگ خفه شده و از بین می روند.

    3- بارش باران بعد از کشت گندم بعلت سرعت نفوذ پذیری خیلی کم آب در خاک، محیط بسیار مرطوب ایجاد میشود و یا در اثر خشک شدن سطح خاک، سله های سخت بوجود می آید و هر دو آن موجب از بین رفتن بذور و گیاهچه گندم می شوند.

    4- گیاهچه های گندم در خاک بسیار مرطوب یا زیاد فشرده ریشه دوانی سطحی دارد و قادر نیستند از عناصر غذایی خاک استفاده کامل نمایند و در بیشتر ایام فصل رویش دچار کمبود عناصر غذایی می باشند و کشاورزان برای تقویت بوته های گندم کودهای ازته مخصوصا اوره را به مقدار زیاد مصرف می کنند و در نتیجه با رشد بیش از حد اندام هوایی، تعادل نسبت اندام هوایی به ریشه به هم میخورد و ریشه در مرحله خوشه دهی قادر به تغذیه کامل اندام هوایی نمی باشد و در نهایت بوته های گندم خوشه های کوچک با تعداد دانه کم و چروکیده تولید می کنند.

    5- بوته های گندم در این نوع خاک ها چون ریشه های سطحی دارند قادر به تحمل تنش های سرما و گرما نبوده و بیشتر در معرض حمله آفات و بیماریها قرار می گیرند. بنابراین در این نوع مزارع در بیشتر سالها گندم دچار گرما و سرمازدگی شده و خسارت آفات و بیماریها در آنها افزایش می یابد.

    6- در طول فصل رویش گندم، بارش پی در پی باران در بیشتر این نوع مزارع حالت ماند آبی بوجود می آورد و ریشه های گندم دچاربیماریهای ریشه و خفگی می شوند.

    7- آبیاری گندم در این نوع مزارع در سالها کم باران مخصوصا بعد از خوشه دهی گندم بعلت سرعت خیلی کم نفوذپذیری آب در خاک و در صورت گرم بودن هوا خفگی سریع در ریشه های گندم بوجود می آید و بعد از مدتی برگهای گندم خشک شده، طول دوره پر کردن دانه خیلی کوتاه می شود و در نهایت دانه های سبک تشکیل می گردد.

    8-در نهایت هزینه های کشت گندم در این نوع اراضی بعلت مصرف بذر بیش از اندازه توصیه شده، کود شیمیایی زیاد و کاربرد سموم مختلف در چند نوبت بسیار بالا می رود.

    منبع: پایگاه تخصصی دانش کشاورزی


  • جهت استفاده از ابزارک قیمت نهاده ها در سایت یا وبلاگتان اینجا کلیک کنید