در حال بارگذاری ...
  • غذاهای محلی استان فارس

     

    آب پیازک     آش آبغوره     آش سبزی     آش کارن
    پلوی شیرازی     پلوی مخلوط شیرازی     دمی شیرازی     رب پلوی شیرازی
    شکرپلو     شیرین پلو     قنبر پلو     کلم پلو شیرازی
    هویج پلوی شیرازی     ترشی گوجه فرنگی     پاچه پلو     خوراک بابونه
    ترحلوای شیرازی     حلوای کاسه ای شیراز     فالوده شیرازی     سالاد لوبیاقرمز
    بادمجان سوخاری     رنگینک شیرازی     کوفته آلو شیرازی     کوفته ریزه شیرازی با گوشت شتر
    کوفته گشنیز     کوفته هلو     نان مشت سنتی      

     

     

    نام غذا آب پیازک
    شهر -
    گروه آبگوشت
    مواد لازم پیاز متوسط  سه عدد 
    روغن دو قاشق غذاخوری
    ماست یک پیمانه
    تخم مرغ چهار عدد
    شنبلیله یک قاشق غذاخوری
    نعنا خشک  یک قاشق غذاخوری
    نمک و  زردچوبه به میزان لازم
    طرز تهیه پیازها را خلال کرده و در روغن سرخ می کنیم. وقتی که پیازها طلایی شدند، زردچوبه می زنیم. بعد سبزی ها را اضافه کرده کمی تفت داده و مقداری آب و نمک اضافه می کنیم تا به جوش آید. در ظرفی تخم مرغ و ماست را با هم زده و به آب پیازک اضافه می کنیم تا کاملا جا بیفتد. سپس داخل ظرف سرو کشیده با نان سنگک و ترشی میل می کنیم.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آشپزی خانواده سبز

     

    نام غذا آش آبغوره
    شهر شیراز
    گروه آش
    مواد لازم برنج ۲ پیمانه
     لپه نصف پیمانه
     زرچوبه یک قاشق چایخوری
     چغندر پخته همون لبو خودمون یک عدد کوچک
    سبزی پاک کرده ۱۰۰ گرم
    برای کوفته :
    گوشت ۲۰۰ گرم
    پیاز کوچک یک عدد زرچوبه یک قاشق چایخوری
    آرد نخودچی یک قاشق غذاخوری
    طرز تهیه برنج را می پزیم به صورتی که کاملا باز شود. لپه را نیز جدا می پزیم. اگر بخواهیم از لبو استفاده کنیم، باید آن را رنده نماییم ولی اگر خواستیم از چغندر استفاده کنیم، باید آن را جدا پخته و سپس رنده نماییم. اکنون این سه ماده را مخلوط و سبزی خرد شده(تره ،جعفری و شوید) را به آن اضافه می کنیم. نعنا را با کمی روغن تفت می دهیم، سپس کمی زرچوبه به آن افزوده و به بقیه مواد اضافه می کنیم. گوشت، پیاز، آرد نخودچی، کمی زرچوبه و نمک را مخلوط و کوفته های ریز درست می کنیم و آنها را تفت می دهیم، نیم ساعت آخر پخت، کوفته ها را اضافه کرده و صبر می کنیم تا آش جا بیفتد. در آخر پخت، آبغوره را به میزان دلخواه اضافه و نمک را اندازه می کنیم. 
    نکات سبزی این آش شامل: تره و جعفری و شوید و کمی نعنا می باشد.
    توضیحات -
    منبع سایت سفره خونه

     

    نام غذا آش سبزی
    شهر شیراز
    گروه آش
    مواد لازم گوشت سردست گوسفندی با استخوان     500 گرم
    سبزی (تره، ترخون، شوید) 400گرم          
    نخود 100 گرم
    عدس 100 گرم
    لوبیا قرمز 100 گرم
    برنج  100 گرم
    پیاز 1 عدد
    پیاز داغ  3 قاشق غذاخوری
    نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه به میزان لازم
    ترخون خشک 2 قاشق غذاخوری
    طرز تهیه حبوبات را از 12 ساعت قبل با مقداری آب سرد خیس کنید و آب ظرف را خالی کرده و مجدداً به حبوبات آب اضافه کنید و با مقداری نمک روی حرارت قرار دهید تا پخته شود. گوشت را به همراه پیاز خرد شده، مقداری فلفل قرمز، زردچوبه و یک لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا کاملاً پخته شود. برنج و سبزی را نیز جداگانه بپزید و بعد از پخت کامل، حبوبات پخته شده را به برنج اضافه نمایید. گوشت را از ظرف خارج نموده، استخوان‏ های آن ‏را جدا کرده و آن را بکوبید، سپس به همراه آب گوشت به آش بیفزایید. نیمی از پیاز داغ را به همراه مقداری روغن، زردچوبه و فلفل سیاه تفت داده و به صورت داغ به آش در حال جوش اضافه کنید. سبزی ترخون خیس خورده و شسته شده را نیز اضافه نموده و یک سوم از آش را در ظرفی جداگانه بکوبید و سپس به آش بیفزایید. صبر کنید تا آش کاملا جا بیفتد، آن گاه سرو نمایید.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا آش کارن
    شهر شیراز
    گروه آش
    مواد لازم برنج 150 گرم
    لپه 50 گرم
    آب گوشت به مقدار لازم
    سبزی کارده (شیوید 100 گرم کارن 400 گرم )
    پیاز داغ به مقدار لازم 
    آرد به مقدار لازم ( دو تا قاشق غذاخوری )
    روغن به مقدار لازم
    نمک و فلفل و زردچوبه مقدار لازم
    آب 4 لیوان
    طرز تهیه ابتدا گوشت را با مقداری آب پخته و آن را رشته رشته می کنیم. سپس لپه را به آن اضافه می کنیم. پس از نیم ساعت، برنج را نیز افزوده و سپس سبزی شوید و کارده را اضافه نموده و خوب می پزیم. 10 دقیقه مانده به کشیدن، 2 قاشق آرد را در مقداری آب حل کرده و به آش اضافه می کنیم. نمک، فلفل، زردچوبه و پیاز داغ را در انتهای کار می افزاییم. 
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا پلوی شیرازی
    شهر شیراز
    گروه پلو
    مواد لازم 1 لیوان روغن مایع
    نصف لیوان ماست
    50 گرم زرشک پلویی
    1 قاشق غذاخوری شکر
    3 عدد زرده تخم مرغ
    نصف قاشق مربا خوری زعفران سائیده
    500 گرم برنج
    نیم کیلو مرغ
    50 گرم خلال پسته و بادام
    2عدد بادمجان دلمه ای
    طرز تهیه زرشک را شسته، با کمی روغن تفت می دهیم. سپس زعفران و شکر را اضافه کرده، مخلوط می کنیم تا شکر به وسیله آبی که در زرشک است حل شود. برنج را خیس کرده و آن را آبکش می کنیم( البته کمی زنده تر). دو سوم برنج را در مخلوط ماست، روغن مایع، زعفران و زرده تخم مرغ ریخته و مخلوط می کنیم. مخلوط را در ظرفی که چرب کرده ایم می ریزیم. یک ردیف بادمجان می چینیم، روی آن یک ردیف خلال پسته، بادام و زرشک می پاشیم. سپس گوشت مرغ را قرار داده، بقیه برنج را که ساده است می ریزیم. مابقی مایه را دور تا دور ظرف می ریزیم تا به مواد آغشته شود. روی آن فویل کشیده و در طبقه اول فر با حرارتی 175 سانتیگراد به مدت 1 تا 1/5 ساعت می پزیم. پس از طلایی شدن ته برنج، آن را با خلال پسته، بادام و زرشک تزیین می کنیم.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا پلوی مخلوط شیرازی
    شهر شیراز
    گروه پلو
    مواد لازم لوبیا چشم بلبلی(یا نخود فرنگی تازه تقریبا 3 برابر لوبیا چشم بلبلی )  یک لیوان 
    شوید تازه(یا خشک)نیم کیلو 
    برنج 4 پیمانه 
    رب گوجه 5 قاشق غذاخوری 
    زعفران آب کرده کمی 
    گوشت قیمه ای حدود 600 گرم 
    پیاز 2 عدد متوسط 
    نمک و فلفل به میزان لازم 
    روغن کمی
    ساقه سیر تازه یا حبه سیر  چند عدد به دلخواه
    ادویه مخلوط و معطر1 قاشق غذاخوری
    طرز تهیه لوبیا را از یکی دو روز قبل خیس کنید و مرتب آب آن را عوض کنید. لوبیا را با آب کم روی شعله ملایم بپزید تا آب آن بخار شود(یا نخود فرنگی را از غلاف جدا، بشویید و کنار بگذارید). برنج را پاک کرده و از 2 ساعت قبل با نمک خیس کنید. شوید را پاک کرده و چند بار داخل آب خیس کرده و آب آن را تعویض کنید و خوب شسته، خشک نمایید و سپس خرد کنید. گوشت گوساله بدون چربی را کوچک و به اندازه قیمه ای خرد کرده، بشویید. پیازرا در روغن تفت داده، گوشت را اضافه کرده ومجددا   کمی تفت دهید تا رنگش عوض شود. سپس کمی ادویه مخلوط، زعفران و رب گوجه را اضافه کنید و با کمی آب آن را بپزید. پس از پختن گوشت، لوبیا ی چشم بلبلی پخته شده(یا نخود فرنگی) را اضافه نمایید و نمک و فلفل(با چاشنی آبلیمو) آن را بچشید. وقتی جوشید و آب آن کم شد، خاموش کنید(اگر از نخود فرنگی استفاده کردید، آن را کمی بیشتر بجوشانید تا پخته شود). برنج را آبکش کنید. شوید و سیر را می توانید هم در لحظه آخر به آب جوشان برنج اضافه کنید و هم می توانید آنها را پس از آبکش کردن برنج  و هنگام کشیدن آن داخل قابلمه، لایه به لایه همراه با مواد پخته شده اضافه کنید . این غذا معمولا با انواع ترشیجات ،نارنج تازه و یا سالاد شیرازی سرو می شود.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا دمی شیرازی
    شهر شیراز
    گروه پلو
    مواد لازم برنج  4 پیمانه
    گوشت بی استخوان 250 گرم
    عدس 1 پیمانه
    کلم پیچ 250 گرم
    سبزی(تره،جعفری،گشنیز،کمی شنبلیله) 250 گرم
    روغن مایع  به مقدار لازم
    پیاز  1 عدد
    نمک و زردچوبه  به مقدار لازم
    کره یا روغن حیوانی  3 قاشق غذاخوری
    طرز تهیه برنج را پس از شستن، خیس کنید. گوشت را قیمه ای درشت خرد کرده و همراه پیاز سرخ کنید. سپس زردچوبه افزوده و با مقداری آب بپزید. عدس را جداگانه بپزید تا آب آن بخوردش برود و با گوشت پخته شده مخلوط کنید.کلم خرد شده و سبزی خرد شده را جداگانه تفت داده و به گوشت وعدس اضافه کنید.برنج را نیز به گوشت و بقیه ی مواد افزوده و اگر گوشت پخته به اندازه ی کافی آب نداشت مقداری آب به آن افزوده وروی حرارت می گذاریم وقتی آب آن تبخیر شد کره را افزوده وهم زده و اجازه دهید دمی، دم بکشد.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا رب پلوی شیرازی
    شهر شیراز
    گروه پلو
    مواد لازم برنج یک کیلو
     رب انار یک لیوان
     گردو یک لیوان
     کشمش نصف لیوان
     شکر به میزان لازم(بستگی به ترشی مزه رب دارد)
     پیاز بزرگ دو عدد
     روغن  به میزان لازم
    طرز تهیه پیازها را خلال کرده، سرخ نمایید. پس ازسرخ شدن، کشمش و گردو را با آن تفت دهید. رب انار و شکر را جوشانده و دو قاشق روغن به آن اضافه نمایید. مقداری آب را جوش آورده و برنج ها را که از چند ساعت قبل خیس کرده اید در آب جوش ریخته و آن را دم کنید. قبل از آن که برنج کاملاً دم بکشد آن را از روی اجاق برداشته، با کفگیر(اسم) کم کم به داخل آبکش(ترش باله ) ریخته، محلول رب و شکر را نیز کم کم به آن اضافه کرده، مخلوط کنید. سپس برنج را در دیگ یا قابلمه ریخته، باقیمانده رب و شکر را به آن بیفزایید. هنگامی که بخار اطراف برنج را پوشاند، کشمش، گردو و پیاز داغ را وسط آن گذاشته، دم کنید. 
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا شکرپلو
    شهر شیراز
    گروه پلو
    مواد لازم برنج 1 کیلو
    شکر1 کیلو
    روغن به میزان لازم
    زعفرانبه میزان لازم
    مغز پسته، بادام و خلال نارنگی
    طرز تهیه برنج را که از چند ساعت قبل در آب خیس کرده اید، با آب در ظرفی روی حرارت گذاشته، کمی زردچوبه به آن اضافه می کنید و اجازه دهید کمی بجوشد. شکر را با دو لیوان آب جوشانده، به صورت شیره شکر درآورید. یک قاشق چایخوری زعفران ساییده شده را در آب جوش حل کرده، به همراه دو قاشق روغن به شیره شکر اضافه می کنید. برنج را دم می کنید و قبل از دم کشیدن کامل، با کفگیر به داخل سینی یا چلوصافی(ترش باله ) ریخته، شیره شکر را روی آن پاشیده، با هم مخلوط نمایید. سپس برنج را مجددا در قابلمه ریخته، روی حرارت ملایم دم می کنید. پس از دم کشیدن شکر پلو، خلال بادام، پسته و نارنگی را شیرین کرده و روی برنج بریزید.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع وبلاگ آشپزی سنتی و محلی

     

    نام غذا شیرین پلو
    شهر -
    گروه پلو
    مواد لازم برنج  5/0 کیلو
    مرغ  800 گرم
    کره  2 قاشق غذاخوری
    بادام  50 گرم
    پسته  50 گرم
    پوست پرتقال  100 گرم
    شکر 4 قاشق غذاخوری
    پیاز متوسط  2 عدد
    زعفران  نصف قاشق چایخوری
    نمک و فلفل  به مقدار لازم
    طرز تهیه برنج را به مدت 2 ساعت در آب خیس کنید. مرغ را بشویید و تکه تکه کنید. پیاز را خرد کرده و در روغن سرخ کنید تا رنگش طلایی شود. سپس مرغ را در پیاز سرخ شده کمی تفت دهید تا رنگش عوض شود. نمک، فلفل و یک لیوان آب داغ به مرغ اضافه کنید و روی شعله متوسط به مدت 20 دقیقه حرارت دهید. در صورت نیاز می توانید کمی آب به آن اضافه کنید تا مواد نسوزد. بعد از 20 دقیقه حرارت، باید نصف لیوان آب مرغ در ظرف باقی بماند. سپس استخوان های مرغ پخته را جدا کنید. مقداری شکر را با یک لیوان آب بجوشانید و 3-2 قاشق کره، زعفران  و مقداری آب مرغ به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. پسته و بادام  را از قبل در آب خیس کنید. بعد از خیس خوردن، پوست آنها را بکنید و ریز خرد کنید. پوست پرتقال را نیز خلال کرده و چند دقیقه در آب داغ بجوشانید. سپس آب تلخ آن را خالی کنید. این کار را چند بار تکرار کنید تا تلخی پوست پرتقال  گرفته شود. اکنون آن ها را یک ساعت در آب سرد قرار دهید. این کار را نیز چند بار تکرار کنید. در نهایت پوست پرتقال را با 3 قاشق شکر بپزید و در پایان کار آب آن را خال نمایید. برنج را آبکش کنید. سپس در ته یک قابلمه مقداری روغن و کمی آب داغ بریزید و نیمی از برنج آبکش شده را در قابلمه بریزید. تکه های مرغ را روی برنج پخش کنید. سپس مقدار دیگری برنج روی مرغ بریزید. در این مرحله نیمی از پوست پرتقال، بادام و پسته  را روی برنج بریزید و روی آنها را با بقیه برنج بپوشانید. آب مرغ و شکر را که قبلاً تهیه کرده بودید، روی تمام برنج بریزید. در قابلمه را با دم کنی بپوشانید و روی قابلمه قرار دهید و نیم ساعت روی شعله کم حرارت دهید. سپس باقیمانده بادام، پسته و پوست پرتقال را با هم مخلوط کرده و روی شیرین پلو را با آنها بپوشانید، یا اینکه می توانید آنها را با هم مخلوط نکنید و به طور جداگانه روی شیرین پلو را با آنها تزیین کنید. در صورت دلخواه می توانید از کمی زرشک و هویج پخته خلال شده هم برای تزیین شیرین پلو استفاده کنید.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا قنبر پلو
    شهر شیراز
    گروه پلو
    مواد لازم گوشت چرخ کرده  1 کیلو
    برنج  چهار فنجان
    پیاز  1 عدد
    نمک  یک قاشق غذاخوری
    زردچوبه  یک قاشق چای خوری
    آرد نخودچی  به میزان دلخواه
    کشمش  200 گرم
    روغن  به میزان دلخواه
    رب انار  دو قاشق غذاخوری
    شیره انگور  یک قاشق غذاخوری
    گردو  100 گرم
    طرز تهیه گوشت را به همراه کمی نمک و زردچوبه ورز داده و پس از مخلوط کردن با آردنخودچی آن را به شکل کوفته در اندازه های کوچک درآورده و در روغن سرخ کنید. در تابه ای دیگر گردو، پیاز و کشمش را سرخ نمایید. برنج صاف شده را درقابلمه ریخته، کوفته ها، گردو، پیازداغ و کشمش سرخ شده را لابه لای برنج ریخته و کمی رب انار تفت داده شده همراه شیره انگور روی برنج بریزید تا به مدت 15 دقیقه دم بکشد.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت جوجیکو

     

    نام غذا کلم پلو شیرازی
    شهر شیراز
    گروه پلو
    مواد لازم برنج 6 پیمانه یا 1 کیلو
     کلم خرد شده  1 کیلو
    سبزی (شوید، تره، ترخان، ریحان) خرد شده نیم کیلو
     پیاز   2عدد
     روغن، نمک، فلفل و آبلیمو  به میزان لازم
     مواد لازم جهت کوفته ریزه:
     گوشت چرخ کرده  300 گرم
     آرد نخود چی  4 قاشق غذا خوری
     پیاز  1عدد
     روغن، نمک، فلفل و زرد چوبه به میزان لازم
    طرز تهیه برنج را با مقداری نمک چند ساعت قبل خیس می کنیم، کلم ها را پوست کنده و به صورت خلال خرد و با نمک و فلفل و زرد چوبه سرخ می کنیم و در حین سرخ شدن دو قاشق آبلیمو به آن اضافه می کنیم. سبزی را پس از اینکه تمیز کردیم، شسته و خوب خرد می کنیم. برنج را با نصف قاشق مربا خوری زردچوبه آبکش می کنیم. سبزی و کلم سرخ شده را در صافی با برنج مخلوط می کنیم و در قابلمه می ریزیم و دم می کنیم.
    طرز تهیه کوفته ریزه:
    پیاز را روی گوشت چرخ کرده رنده می کنیم. آرد نخودچی، نمک،فلفل و زرد چوبه را اضافه می کنیم و خوب ورز می دهیم. آنها را به صورت کوفته ریزه در می آوریم و سرخ می کنیم. پیاز را نیز خرد و سرخ می کنیم.
    کوفته ها را وسط پلو می گذاریم تا همراه آن دم بکشد. وقتی پلو دم کشید، آن را در دیس می کشیم و با پیاز داغ تزیین می کنیم.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت روزمنو

     

    نام غذا هویج پلوی شیرازی
    شهر شیراز
    گروه پلو
    مواد لازم هویج یک کیلوگرم
    برنج یک کیلوگرم یا 6 پیمانه
    شکر گرم یا یک لیوان
    روغن مایع سرخ کردنی  6 قاشق سوپ خوری
    گوشت چرخ کرده  500 گرم
    زعفران ساییده شده یک قاشق چای خوری
    پیاز متوسط  یک عدد
    دارچین   نصف قاشق سوپ خوری
    نمک به میزان لازم
    طرز تهیه ابتدا برنج را پاک کرده و با مقداری نمک در آب خیس کنید. هویج ها را با پوست کن پوست بگیرید و پس از شست شو با چاقو به صورت خلال های باریک خرد کنید(از رنده درشت نیز می توانید برای این منظور استفاده کنید). تابه ای آماده کنید و روغن را داخل آن بریزید و روی اجاق گاز قرار دهید تا خوب داغ شود، سپس هویج های خلال شده را داخل روغن تفت دهید. بعد از تفت دادن خلال هویج، شکر را در یک پیمانه آب جوش حل کنید و داخل تابه حاوی هویج سرخ شده بریزید و روی اجاق گاز قرار دهید تا محلول آب و شکر جوشیده و خلال هویج در این شیره کمی بپزد. در ضمن، زعفران ساییده شده را نیز به آن اضافه کنید و پس از یکی دو جوش، زیر اجاق گاز را خاموش کنید؛ به این ترتیب مایه هویج پلو آماده می شود. پیاز را پوست کنده و بعد از شستن، در گوشت چرخ کرده، رنده کنید. نمک و دارچین را نیز به گوشت اضافه کنید و خوب ورز دهید. سپس آن را به صورت کوفته های ریزی درآورید. داخل تابه ای کمی روغن بریزید و کوفته ریزه ها را در روغن قرار دهید و روی اجاق گاز بگذارید تا تفت داده شود. کوفته ریزه ها را به مخلوط هویج خلال شده اضافه کنید. در قابلمه ای آب را بجوشانید و برنج خیس خورده را به آن اضافه کنید و پس از مدتی جوشیدن، آن را آبکش کنید. در پایان قابلمه بزرگی آماده کرده و پس از ریختن نیم پیمانه آب و روغن در قابلمه، نان یا سیب زمینی را کف آن بچینید؛ سپس روی آن را با لایه ای از برنج آبکش شده بپوشانید. حالا نوبت مایه هویج پلوی روی برنج است. این کار را به صورت لایه لایه آن قدر تکرار کنید تا مایه و برنج تمام شود. در پایان روی برنج را مقداری آب و روغن بریزید و آن را به روش معمول پخت برنج، دم کنید. سپس خلال پسته را نیز در کمی روغن تفت داده و برای تزیین آماده کنید. پس از آنکه برنج دم کشید، آن را در ظرف مورد نظر بکشید و روی آن را با خلال پسته و پلوی زعفرانی تزیین کنید.
    نکات بعضی ها هویج پلو را با مرغ بیشتر دوست دارند، بنابراین به جای گوشت چرخ کرده از مرغ استفاده می کنند. برای این میزان هویج پلو، یک عدد یا 5/1 کیلوگرم مرغ نیاز است.
    با توجه به اینکه هویج پلو دارای شیره شکر است و این شیره به ته دیگ نیز منتقل می شود، احتمال سوختن این غذا از دیگر پلوهای مخلوط بیشتر است. بنابراین یا زیر اجاق گاز را بسیار کم کنید یا اینکه از شعله پخش کن استفاده کنید. معمولا حدود 45 دقیقه زمان، برای دم کشیدن این پلو نیاز است.
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا ترشی گوجه فرنگی
    شهر -
    گروه ترشی و مربا
    مواد لازم بادنجان یک کیلوگرم
     هویج  250 گرم
     موسیر 100 گرم
     گل کلم 250 گرم
     سیر سه بوته
     لوبیا سبز 500 گرم
     کلم 500 گرم
     گوجه فرنگی سه کیلوگرم
     فلفل تند قرمز یک قاشق غذاخوری
     نمک دو قاشق غذاخوری
     سیاه دانه  یک قاشق غذاخوری
    طرز تهیه ابتدا تمامی سبزی ها را شسته و خشک می کنیم. بادنجان ها را روی گاز یا زغال کبابی کرده، پوست آنها را گرفته و ساطوری می کنیم. هویج، موسیر، گل کلم، سیر، لوبیا سبز و کلم را ریز خرد می کنیم(فقط لوبیا سبز را می پزیم، بقیه مواد باید به صورت خام باشد). سپس آنها را به مدت دو روز داخل دستمال تمیز ریخته و می گذاریم بماند تا کاملا خشک شود. گوجه فرنگی ها را نیز پوست گرفته، میکس کرده و در قابلمه می ریزیم و روی حرارت می گذاریم. بعد از سه یا چهار جوش از روی حرارت برداشته کنار می گذاریم تا کاملا خنک شود. سپس تمامی مواد را داخل گوجه فرنگی ریخته و نمک، فلفل قرمز تند و سیاه دانه را هم اضافه کرده، هم می زنیم. ترشی را در ظرف در دار به مدت 20 روز در جای گرم مثل آشپزخانه قرار می دهیم. توجه داشته باشید که در ظرف بسیار محکم باشد و هیچ هوایی به داخل ترشی نفوذ نکند و پس از باز شدن در ظرف، باید این ترشی در یخچال نگهداری شود.
    نکات این ترشی از ترشی های دیگر باید تندتر باشد، به  همین دلیل از سیر بیشتری در آن استفاده می شود.
    توضیحات این ترشی برای کسانی که خوردن سرکه برایشان مضر است، مناسب می باشد.
    منبع سایت آشپزی خانواده سبز

     

    نام غذا پاچه پلو
    شهر -
    گروه خوراک
    مواد لازم برنج یک کیلو
    گوشت چرخ کرده (دم سینه) 2/5 کیلو
    لپه 250 گرم
    کشمش 250 گرم
    سرکه شیره به اندازه کافی
    زعفران به اندازه دلخواه
    طرز تهیه برنج، لپه و کشمش را پس از پاک کردن و شستن در ظرفی با هم مخلوط کنید. گوشت را کف قابلمه قرار داده، مخلوط بالا را روی آن ریخته و زعفران را نیز  اضافه نمایید. ظرف را روی گاز با حرارت ملایم بگذارید و مقداری سرکه شیره را روی آنها بریزید. هرگاه، سرکه شیره در حال تمام شدن بود، باز مقداری به آن اضافه کنید و این کار را تا زمانی که پاچه پلو کاملاً بپزد ادامه دهید. پس از آماده شدن، غذا را به همراه نان سرو نمایید.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا خوراک بابونه
    شهر شیراز
    گروه خوراک
    مواد لازم بابونه شیرازی یا بابونه سبزمحلی  یک و نیم استکان معمولی  
     تخم مرغ ۴ تا ۵ عدد 
    روغن حیوانی ۶ قاشق پرغذا خوری  
    ادویه یک قاشق مرباخوری  
    آرد گندم یک استکان  
    پیاز متوسط ۴ عدد
    طرز تهیه پیازها را ریز خرد کرده در روغن تفت می دهیم ، به اندازه ای که طلایی رنگ شوند. سپس آرد را ریخته ، مجددا تفت می دهیم . کم کم آب جوش را اضافه می کنیم و سریع هم می زنیم تا به غلظت دلخواه برسیم. سپس تخم مرغ و بابونه را اضافه کرده ، آن را دم می کنیم . حداقل ۲ ساعت زمان لازم است تا خوراک کاملا جا بیفتد. نمک ، فلفل و ادویه را هم اضافه می کنیم . 
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا ترحلوای شیرازی
    شهر شیراز
    گروه دسر
    مواد لازم نشاسته یک پیمانه
     آرد برنج یک دوم پیمانه
     شیر 6 پیمانه
     آب 4 پیمانه
     گلاب یک پیمانه
     شکر 3 پیمانه
     زعفران به میزان لازم
    طرز تهیه نشاسته را با آب مخلوط می کنیم تا حل شود. آرد برنج را با شیر مخلوط کرده، هر دو مخلوط را روی هم ریخته و از صافی رد می کنیم. مخلوط نشاسته، آرد برنج، آب و شیر را در قابلمه می ریزیم و روی حرارت ملایم قرار می دهیم. توجه داشته باشید که این ترحلوا باید مرتب هم بخورد در غیر این صورت خیلی سریع آرد برنج و نشاسته ته قابلمه جمع شده و حالت پختگی پیدا می کنند و می چسبند. وقتی که مخلوط ما مقداری غلظت پیدا کرد، شکر و گلاب را به آن اضافه می کنیم و به هم زدن ادامه می دهیم تا زمانی که کاملا غلیظ شود(غلظت آن باید در حدی باشد که نه زیاد شل باشد و نه زیاد سفت). حلوا را از روی حرارت برداشته و مواد را نصف می کنیم. نصف سفید و به نصف بقیه زعفران کاملا غلیظ اضافه می کنیم. ظرفی که برای ریختن ترحلوا استفاده می شود، باید لبه دار باشد. ظرف را با آب سرد خیس می کنیم، سپس مواد سفید را درون آن ریخته و پس از آن مواد زرد را می ریزیم. حلوا را بیرون یخچال قرار می دهیم تا دمای خو را از دست بدهد. سپس آن را در یخچال می گذاریم. پس از چند ساعت حلوا قابل برش زدن است. 
    نکات پیمانه ای را که انتخاب می کنید برای تمام مواد باید یکسان باشد. 
    بهتراست که این حلوا در ظرف تفلون یا چدن پخته شود تا به دیواره و کف آن نچسبد.
    حرارت مناسب برای تهیه این ترحلوا، حرارت کم است، زیرا باید خامی آرد برنج کاملا گرفته شود.
    توضیحات -
    منبع سایت سفره خونه

     

    نام غذا حلوای کاسه ای شیراز
    شهر شیراز
    گروه دسر
    مواد لازم آرد برنج 250 گرم
    روغن مایع 150 گرم
    شکر 200 گرم
    آب به میزان لازم 
    زعفران به میزان لازم 
    گلاب یک پیمانه
    مغز پسته و گردو و بادام برای تزئین
    طرز تهیه آرد برنج باید کاملا نرم باشد مانند آرد گندمی که برای شیرینی ها استفاده می شود و نباید ناخالصی یا زبری داشته باشد، بنابراین ابتدا آن را الک کنید. آرد برنج و روغن مایع را در یک قابلمه یا تابه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید(باید ظرف حلوا چند برابر بزرگتر از مواد باشد تا زمانی که حلوا روغن را بیرون می دهد، جا برای جمع کردن داشته باشید). آرد برنج و روغن را مرتب هم بزنید تا کاملا بوی خامی آرد برنج گرفته شده و رنگ آن طلایی یا شبیه رنگ آرد نخودچی شود(این کار حدود ده دقیقه زمان می برد). سپس 4 پیمانه آب را به آن اضافه می کنیم(پس از اضافه کردن آب،آرد برنج جمع می شود). از این مرحله به بعد آرام آرام و پیمانه پیمانه آب اضافه کنید تا جای که آرد  برنج از هم باز شود و به صورت فرنی یا حلیم درآید( اگر دیدید گلوله هایی در حلوا وجود دارد، با یک همزن فنری آن را هم بزنید تا کاملا باز شود). شکر را کم کم  اضافه کنید و بچشید تا زمانی که شیرینی دلخواه را بدست آورید(البته توجه کنید که پس از غلیظ شدن شیرین تر می شود). روی حرارت ملایم مرتب حلوا را هم بزنید تا غلیظ شده و روغن اضافی خود را پس دهد(با قاشق روغن ها را کاملا جمع کنید). هرگاه حلوا شبیه یک ماست سفت شد، گلاب و زعفران را به آن اضافه کنید و مجددا هم بزنید تا به غلظت دلخواه برسد(اگر شل بود، روی حرارت بگذارید تا به غلظت دلخواه برسد و اگر سفت شد، با اضافه کردن گلاب مشکل را برطرف نمایید. اگر دیدید شیرینی حلوا کم شده، شکر و کمی گلاب اضافه کنید و مجددا هم بزنید). 
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت سفره خونه

     

    نام غذا فالوده شیرازی
    شهر شیراز
    گروه دسر
    مواد لازم برای شربت  فالوده:
    شکر 300 گرم
    آب 600میلی گرم
    گلاب 800 گرم
    جوهرلیمو 1چهارم قاشق چایخوری
    دانه هل سبز 10 عدد
    مواد لازم برای برای نیم کیلو فالوده :
    نشاسته ی گل  200 گرم
    آب 1 لیتر
    طرز تهیه آب و شکر را روی حرارت ملایم قرار دهید. جوهر لیمو را در 2 قاشق سوپخوری آب حل کرده، به آب و شکر اضافه کنید. اجازه دهید شربت غلیظ شود. گلاب و دانه های هل را افزوده و بعد از چند جوش مایه را از روی حرارت بردارید و صبر کنید تا سرد شود. شربت را در فریزر قرار دهید تا ببندد، سپس در کیسه بریزید و به شکل پخ پودری(بلورهای یخ ریز) در آورده و آن را تا زمان سرو فالوده در فریزر بگذارید.
    طرز تهیه خمیر فالوده :
    نشاسته و آب را با هم در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم هم بزنید تا نشاسته خوب پخته شود و بوی خامی ندهد. خمیر فالوده را کنار بگذارید تا ولرم شود. سپس آن را در قیف مخصوص بریزید و از بالا با فشار دادن قیف آن را در آب سرد که بلورهای یخ در آن است، بریزید. وقتی فالوده خودش را گرفت آن را با کفگیر برداشته و با پودر یخ شربت، مخلوط و سرو کنید.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا سالاد لوبیاقرمز
    شهر شیراز
    گروه سالاد
    مواد لازم لوبیا قرمز پخته  یک پیمانه
    سیب زمینی 600 گرم
    کرفس یک پیمانه
    تخم مرغ 3 عدد
    هویج  3 عدد
    سس مایونز  یک پیمانه
    پیازچه  نصف پیمانه
    خامه 4/1پیمانه
    سس خردل 1 قاشق مرباخوری
    سرکه  1 قاشق سوپخوری
    فلفل 4/1قاشق مرباخوری
    نمک  به میزان لازم
    طرز تهیه سیب زمینی را به همراه تخم مرغ ها می پزیم. سپس پوست گرفته و چهارگوش خرد می کنیم. برگ های تازه کرفس را نیز خرد کرده، هویج را بخارپز و خرد می نماییم. سس مایونز، خامه، سس خردل، سرکه، نمک و فلفل را با هم مخلوط می کنیم. سیب زمینی و تخم مرغ خرد شده را با سس مخلوط و 20 دقیقه در یخچال قرار می دهیم. در پایان لوبیا قرمز، تخم مرغ، کرفس، هویج و پیازچه را با سیب زمینی مخلوط می نماییم.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آشپزی خانواده سبز

     

    نام غذا بادمجان سوخاری
    شهر داراب
    گروه سرخ کردنی
    مواد لازم بادمجان 2عدد
    تخم مرغ 1عدد
    آرد2ق س
    شیر1 ق س
    نمک و فلفل به مقدار لازم
    روغن مایع به اندازه لازم
    طرز تهیه بادمجان ها را پوست بکنید و حلقه حلقه برش بزنید.روی بادمجان ها نمک بپاشید و بگذارید یک ساعت بماند.بعد بادمجان ها را بشویید و خشک کنید. حالا تخم مرغ،آرد،نمک و فلفل و یک قاشق شیر را در ظرفی بریزید و خوب با هم مخلوط کنید. داخل تابه ای روغن بریزید و بگذارید خوب داغ شود.حلقه های بادمجان را در مخلوط تخم مرغ بزنید. بعد در آرد بغلتانید و در روغن سرخ کنید
    نکات -
    توضیحات -
    منبع مجله آشپزی مثبت

     

    نام غذا رنگینک شیرازی
    شهر شیراز
    گروه شیرینی و نان
    مواد لازم آرد گندم 500گرم
     روغن 300گرم
     خاک قند 130 گرم
     رطب یا خرمای سیاه 500 گرم
     پسته چرخ کرده، یک قاشق سوپ خوری
     هل کوبیده، نصف قاشق مرباخوری
     پودر دارچین، یک قاشق سوپ خوری سرپر
     مغز گردو 130 گرم
    طرز تهیه تابه نچسبی آماده کنید و روغن را داخل آن بریزید و روی شعله متوسط اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. آرد را پس از الک کردن داخل روغن بریزید و سپس حرارت اجاق گاز را کم کنید و مرتب آن را هم بزنید تا آرد کاملا سرخ شود و تغییر رنگ پیدا کند. وقتی که آرد طلایی رنگ شد، تابه را از روی شعله اجاق گاز بردارید و کناری بگذارید تا کمی سرد شود. پس از سرد شدن، خاک قند، دارچین و هل کوبیده را به آرد سرخ شده اضافه کرده و خوب با هم مخلوط کنید. خرماها را بشویید و به وسیله چاقو در هر کدام شکافی ایجاد کرده و هسته آنها را خارج کنید، سپس در سبدی بگذارید تا آب حاصل از شست وشوی آنها خشک شود. فراموش نکنید که داخل هر یک از خرماها، یک تکه مغز گردو بگذارید. نصف مقدار آرد سرخ شده را در ظرف مسطحی بریزید و با پشت قاشق سطح روی آن را صاف کنید، سپس خرماها را روی آن بچینید و کمی دارچین نیز روی آن بپاشید. اکنون با بقیه آرد سرخ شده، روی خرماها را به طور کامل بپوشانید و باز با فشار پشت قاشق، سطح آن را صاف کنید تا لایه ها به هم بچسبند. سپس کمی خاک قند و دارچین روی آن بپاشید. پسته چرخ کرده را نیز روی آن بریزید و در پایان با یک چاقوی شیرینی آن را به صورت لوزی یا چهارگوش های مساوی ببرید و در ظرف مورد نظر برای سرو بچینید.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا کوفته آلو شیرازی
    شهر شیراز
    گروه کوفته
    مواد لازم ماست پر چرب کم نمک 500 گرم
    کره نرم 50 گرم
    تخم مرغ 2 عدد
    آرد 200 گرم
    گندم آسیاب شده 80 گرم
    نمک به میزان لازم
    آلو  24 عدد
    قند  24 عدد
    کره  100 گرم
    شکر 4 قاشق غذاخوری
    خشخاش 40 گرم
    طرز تهیه ماست را با کره، تخم مرغ و کمی نمک خوب مخلوط کنید، سپس با آرد و گندم آسیاب شده ورز دهید تا خمیر شود. به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه، خمیر را در یخچال قرار دهید. در این فاصله آلوهای شسته شده را به دو قسمت تقسیم کنید، هسته را درآورده و جای آن را با یک حبه قند پر کنید. در قابلمه بزرگی آب را با کمی نمک جوش بیاورید، خمیر را به ۴ قسمت مساوی تقسیم کنید، هر کدام از قسمت ها را روی تخته آرد زده شده به قطعات استوانه ای شکل ۳ سانتی درآورده و هر کدام را به ۶ قسمت تقسیم کنید. به طوری که در آخر ۲۴ کوفته به دست آید. با دست های آردی هر کدام از قطعات خمیر را به آرامی دور آلو گلوله کنید. کوفته ها را در آب جوش بیاندازید(بهتر است گلوله ها را در دو مرحله در آب جوش بیاندازید، هم چنین گلوله ها نباید زیاد پخته شود). وقتی کوفته ها روی آب شناور شدند، شعله گاز را کم کنید و به مدت ۱۰ دقیقه بپزید. در این فاصله کره و شکر را در تابه کوچکی به صورت کارامل درآورده و خشخاش را به آن اضافه نمایید. کوفته ها را با کف گیر از قابلمه درآورده و در بشقابی قرار دهید.
    نکات به جای خشخاش می توانید آرد سوخاری یا مخلوط شکر و دارچین استفاده کنید.
    توضیحات از این مقدار، 24 عدد کوفته به دست می آید.
    منبع سایت آکاایران

     

    نام غذا کوفته ریزه شیرازی با گوشت شتر
    شهر شیراز
    گروه کوفته
    مواد لازم گوشت چرخ کرده شتر 500 گرم 
     نعنا خشک 1 قاشق مربا خوری 
     آرد نخود چی 2 تا 3 قاشق غذاخوری
    فلفل دلمه ای 1 عدد 
     پیاز کوهی یا ترخان 1 قاشق مرباخوری
    زرده تخم مرغ در صورت تمایل 1 عدد 
     پیاز سرخ کرده 2 قاشق غذاخوری 
     آبلیمو 2 قاشق غذاخوری 
     پودر زیره 1 قاشق چایخوری 
     پودر تخم گشنیز 2/1 قاشق چایخوری 
     پوره گوجه فرنگی نیم کیلو 
     نمک و فلفل به میزان لازم 
     کره یا روغن به میزان لازم
    طرز تهیه گوشت شتر را با چرخ گوشت دستی چرخ کنید، در صورت نداشتن می توان یکبار با چرخ گوشت و بار دیگر با غذاساز چرخ کنید. اکنون پیاز کوهی، پودر زیره، گشنیز، نعنا خشک، آردنخودچی، نمک، فلفل  و در صورت تمایل زرده تخم مرغ را اضافه کنید و با دست خوب ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند. سپس در تابه روغن ریخته و روی حرارت قرار دهید تا گرم شود. از گوشت به اندازه یک گردو بردارید و کاملا گرد کرده و در روغن تفت دهی. در غذاساز گوجه فرنگی های خرد شده و پیاز خرد شده را اضافه کنید و پوره کنید. پوره حاصل را با نمک، فلفل، آبلیمو و فلفل دلمه ای خرد شده مخلوط کرده و در یک ظرف مخصوص فر بریزید. سپس کوفته ها را دانه دانه به پوره گوجه اضافه کنید و درب آن را با فویل بپوشانید و به مدت 20 – 25 دقیقه در طبقه وسط فر با حرارت 175 درجه سانتی گراد یا 350 درجه فارنهایت قرار دهید یا در ماکروفر با قدرت 900 به مدت 4-5 دقیقه قرار دهید.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت محشر

     

    نام غذا کوفته گشنیز
    شهر شیراز
    گروه کوفته
    مواد لازم گوشت چرخ کرده 400 گرم
    آرد نخودچی نصف پیمانه
    برنج نیم پز یک پیمانه
    گشنیز 150 گرم
    روغن یک و نیم پیمانه
    آب جوش سه پیمانه
    تخم مرغ یک عدد
    آبغوره دو قاشق غذاخوری
    ادویه، نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
    پیاز دو عدد
    طرز تهیه گوشت، آردنخودچی، برنج، تخم مرغ، ادویه و یکی از پیازها را با هم ورز داده و گشنیز خرد شده را در چند نوبت به مخلوط اضافه می کنیم تا وقتی که مواد حالت چسبندگی پیدا کند. پس از ورز دادن، 30 دقیقه در یخچال استراحت می دهیم. پیاز دیگر را با روغن تفت داده، نمک و زردچوبه می زنیم. آب جوش را اضافه کرده و حرارت را کاملا کم می کنیم. از مایه کوفته به اندازه یک نارنگی برداشته، گرد کرده و در روغن سرخ می کنیم و داخل آب در حال جوش می ریزیم. آبغوره را به مواد می افزاییم تا طعم ترشی به غذا بدهد. پس از 25 دقیقه که غذا با حرارت ملایم جوشید آماده سرو است.
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آشپزی خانواده سبز

     

    نام غذا کوفته هلو
    شهر شیراز
    گروه کوفته
    مواد لازم

    گوشت چرخ کرده 1 کیلو

    آرد نخودچی ۳۰۰  گرم  
     پیاز متوسط  2 عدد      
    کشمش 
    هویج 4 عدد
    نعناخشک 1 قاشق غذاخوری      
    روغن به میزان لازم
    شویدوریحان تازه 
    زردچوبه  1 قاشق غذاخوری
    آب لیموترش1 قاشق غذاخوری

    طرز تهیه در یک ظرف بزرگ گوشت چرخ کرده را همراه آرد نخودچی و پیاز مخلوط کرده و به خوبی ورز دهید. سپس به آن هویج رنده شده، نعنا خشک، ریحان تازه و آب لیموترش اضافه کرده و پس از یک دست شدن، گلوله هایی در اندازه هلو درست کرده و آن را در روغن تفت دهید. در ظرفی دیگر پیاز و کشمش را تفت داده و دو فنجان آب به آن اضافه کرده و کوفته ها را برای نیم ساعت درون آن بپزید. 
    نکات -
    توضیحات -
    منبع سایت آفتاب

     

    نام غذا نان مشت سنتی
    شهر جهرم
    گروه نان و شیرینی
    مواد لازم آرد گندم سبوس دار600 گرم
    آرد سفید400 گرم
    شیر2لیوان
    شکر600گرم
    بیکینگ پودر 2ق چ
    پودر خمیر مایه 1 ق م
    گلاب نصف استکان
    هل و زعفران به میزان لازم
    روغن به میزان لازم
    طرز تهیه اول بگذارید شیر جوش بیاید وقتی جوشید شکر را در شیر حل کنید و خوب هم بزنید تا شکر در شیر حل شود و دانه هایش به خورد شیر برود. حالا آردها را به شیر اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مخلوط شود.آرد را کم کم اضافه کنید و هم زمان هم بزنید تا گلوله گلوله نشود و یک خمیر صاف و یکدست داشته باشید. خمیر مایه را در یک استکان  شیر ولرم و 1حبه قند حل کنید و زمانی که فعال شدو حباب زد،گلاب،هل و زعفران را به مایه اضافه کنید و خمیر را ورز دهید.خمیر را حدود یک ساعت خوب ورز دهید. بعد روی خمیر را با پتو بپوشانید و بگذارید تا خمیر در جای گرم بماند و پف کند. در تابه ای روغن بریزید،از خمیر به اندازه 1قاشق بردارید و کمی دست را چرب کرده و خمیر را حالت داده و در روغن سرخ کنید.حرارت باید کم باشد وگرنه نان ها میسوزند و رنگشان سیاه و مزه اشان تلخ می شود. بعد از این که خوب سرخ شد نان را در صافی بگذارید تا روغن اضافه آن گرفته شود.بعد در سنی چیده و با کمی پودر قند الک شده و دارچین نان ها را تزئین کنید.
    نکات نان مشت را به صورت فوری هم میتوانید درست کنید یعنی میتوانید به جای شیر از ماست استفاده کنید و بعد خمیر را 3 ساعت بگذارید در یخچال بماند و سپس سرخ کنید.
    نان مشت را به صورت توپی هم میتوانید درست کنید یعنی وقتی در دستتان چانه گرفتید کف دستتان پهن نکنید مثل توپ گرد کنید و بعد در روغن سرخ کنید.
    توضیحات  
    منبع مجله آشپزی مثبت