سه شنبه ٠٣ ارديبهشت ١٣٩٨


  چاپ        ارسال به دوست

اثر روی و منگنز بر کيفيت پوسته تخم مرغ مرغهای تجاری

از مشکلاتی که از مرحله تولید تخم مرغ تا مصرف آن وجود دارد شکستن پوسته تخم مرغ و از بین رفتن آن می باشد. در مرغ های تخم گذار 90-80 درصد تخم مرغهای پوسته شکسته مربوط به تخم مرغ هائی است که کیفیت آنها پایین می‌باشد. عوامل مؤثر در کیفیت پوسته تخم مرغ شامل عوامل ژنتیکی، شرایط محیطی و تغذیه بخصوص تغذیه مواد معدنی می باشند این آزمایش جهت بررسی اثرات مکمل غذایی منگنز و روی بر کیفیت پوسته و صفات تولیدی در یک طرح کاملا تصادفی در چارچوب فاکتوریل 4*4 که جمعا 16 تیمار آزمایش را تشکیل دادند انجام گرفت. 320 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن سفید از سویه‌های لاین W36 در سن 28 هفتگی مورد استفاده قرار گرفتند که به 64 واحد آزمایشی تقسیم شدند بطوریکه هر واحد آزمایشی شامل 5 قطعه مرغ بود و برای هر 4 واحد آزمایشی یک تیمار غذایی در نظر گرفته شد. 16 تیمار غذایی شامل یک تیمار شاهد بود. تیمار شاهد جیره ای بر پایه ذرت-سویا و جهت تأمین تمام نیازهای مرغ تخمگذار بود که سطوح روی و منگنز در آن به ترتیب برابر 50 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم در نظر گرفته شده بود 15 تیمار دیگر شامل همین تیمار شاهد بود که با سطوح روی و منگنز به ترتیب برابر با 30-0، 60-0، 90-0، 0-50، 30-50، 60-50، 90-50، 0-100، 30-100، 60-100، 90-100، 0-150، 60-150 و 90-150 میلی گرم بر کیلوگرم مکمل شده بودند. نتایج نشان داد که اضافه کردن روی باعث افزایش غلظت کربنیک آنهیدراز در غدد پوسته ساز ضخامت درصد خاکستر درصد پروتئین و غلظت کلسیم در پوسته و شاخص پوسته و کاهش در تعداد تخم مرغ‌های شکسته سطوح شفاف و غلظت فسفر پوسته گردید. اضافه کردن منگنز باعث افزایش درصد پوسته درصد خاکستر درصد پروتئین خاصیت انعطاف پذیری پوسته در برابر تغییر شکل و مقاومت به شکستن پوسته و کاهش تعداد تخم مرغ های شکسته و سطوح شفاف در تخم مرغها شد ولی اثری بر غلظت آنزیم کربنیک آنهیدراز در غدد پوسته ساز واحدها و صفات کیفی همچون شاخص پوسته ضخامت پوسته وزن تخم مرغ و غلظت کلسیم و فسفر پوسته نداشت. ترکیب روی و منگنز باعث افزایش درصد شاخص خاصیت الاستیکی خاکستر مقاومت به شکستن ضخامت و غلظت کلسیم در پوسته و همچنین غلظت آنزیم کربنیک آنهیدراز در غدد پوسته ساز و کاهش در تعداد تخم مرغ‌های شکسته سطوح شفاف و غلظت فسفر در پوسته شد. با توجه به اینکه هدف ما افزایش مقاومت پوسته تخم مرغ می باشد بهترین نتیجه حاصله با مصرف 200 میلی گرم بر کیلوگرم مکمل روی همراه با 90 میلی گرم در کیلوگرم مکمل منگنز بدست آمد.

منبع:
زراعت و اصلاح نباتات


٢٠:٥٧ - پنج شنبه ٢ آذر ١٣٩١    /    شماره : ٢٩٤٣    /    تعداد نمایش : ١٧٦٤


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




 © roostanet.ir. All rights reserved.